Sistemul “M-VAC” revolutioneaza recuperarea ADN

Comentariile sunt închise pentru Sistemul “M-VAC” revolutioneaza recuperarea ADN

Sistemul „M-VAC”, fabricat de „M-Vac Systems Inc.”, SUA reprezinta un instrument inovator, care permite recuperarea mult imbunatatita, atat cantitativ, cat si calitativ, a probelor ADN de pe suprafetele si materiale dificile.

Postare-blog-Metoda-M-VAC-insert-1

Metoda standard utilizata in majoritatea cazurilor pentru prelevarea probelor de ADN liber este colectarea folosind tampoane sterile.Trebuie mentionat insa faptul că tampoanele sterile pentru utilizări medicale pot fi “sterile”, dar nu neapărat potrivite pentru ADN liber. Este esential ca tampoanele utilizate in acest scop sa fie certificate și etichetate ca sterile “pentru ADN liber”. În orice caz, un tampon de recuperare a probelor ramane un simplu absorbant pe un suport care, odată folosit, este stocat într-un tub de plastic.

Acest mod de recoltare este acceptabil pentru recuperarea ADN-ului de la fluide corporale sau prelevarea celulelor de pe suprafete non-poroase. Cum prelevam insa urmele microscopice de fluide biologice sau celule din crevase sau de sub suprafața țesăturilor? Aici tampoanele devin ineficiente și de aceea M-VAC, inițial conceput pentru a recupera bacteriile din plantele alimentare pentru analiză a fost utilizat în forma sa actuală, pentru a permite recuperarea mai eficientă a ADN-ului.

Un studiu recent al Philadelphia Office of Forensic a vizat doua experimente.În primul, M-Vac a recuperat de 180 de ori mai multe celule bucale, diluate pe esantioane de pânză curata, decât prin metoda tamponarii. În al doilea experiment de recuperare al AND-ului tactil de pe o varietate de suprafete suport dificile, recuperarea M-Vac a fost în medie de 5 ori mai buna decât în prin tamponare. Ambele experimente au arătat o creștere semnificativă a performanței.

M-Vac permite prelevarea de probe de piele umană de pe îmbrăcăminte, piatra, ciment sau de pe orice suprafata de material poros, de orice dimensiune.

Pentru a va oferi dovada concludenta a eficacității sistemului M-VAC, va prezentam eficienta acestuia intr-un caz clasat, unde ADN-ul a fost usor de recuperat dintr-o rocă dura, folosita ca armă a crimei cu 18 ani in urma.

Bluffdale, Utah, 25 septembrie 2013 : M-VAC Systems, lider in tehnologia de colectare ADN-ului, a anuntat ca dispozitivul sau de prelevare a avut un rol essential in rezolvarea unei crimei infaptuite in anul 1995. Utilizand sistemul unic de recoltare prin vacuum al M-Vac, anchetatorii au colectat suficient ADN de pe o piatra, pentru a putea rezolva cazul.La momentul crimei , acum 18 ani, trupul victimei a fost gasit lovit cu una dintre rocile din jurul corpului acesteia. Desi au fost alocate multe resurse pentru rezolvarea crimei, dovezile de la locul faptei nu au fost relevante si cazul a fost clasat.Dupa 18 ani, pe 17 septembrie 2013, anchetarorii au putut dovedi cine este autorul crimei.Coroborandu-si activitatea, mai multe agenții de poliție, laboratoare de criminalistica și procurori din Utah și Florida au putut face arestarea criminalului, pe baza probelor prelevate cu ajutorul sistemului M-Vac.”Fără îndoială, Sistemul M-Vac este un instrument important care ne-a permis de a face conexiuni ADN critice în acest caz. “, a declarat unul dintre anchetatori.

Cum functioneaza M-VAC ?

  1. Colectare M-Vac utilizează principiul „vidului umed” pentru a extrage ADN-ul din substraturile materialului probator și colecta celulele. Un lichid suport pentru ADN este pulverizat direct pe suprafata matrialului probator, in timp ce, simultan, se aplica pompa de vid pe suprafeta respectiva, colectand particulele ADN într-un rezervor special.
  2. Non – eluare Multe metode de prelevare de probe necesită eluare ( îndepărtarea materialului celular din dispozitivul de prelevare), care poate fi problematică în cazul în care dispozitivul nu este conceput pentru a capta și elibera materialul celular.
  3. Cele mai multe dispozitive de prelevare, cum ar fi tampoanele, nu sunt fizic capabile de ambele operatiuni:colectare si eluare. Proba colectata de M-Vac este prelevata într-un flacon de colectare, pregatit pentru concentrare sau de îmbogățire, eliminând etapa de eluare.

Metoda de colectare patentata “M-Vac”

Postare-blog-Metoda-M-VAC-insert-2

Metoda de colectare patentata M-Vac se bazeaza pe aplicarea unei soluții sterile pe suprafața in cauza, aspirand simultan materialul ADN din substratul țintă cu o pompa de vid. Soluția suport și materialul ADN sunt apoi captate într-un flacon de colectare atașat, amestecul fiind apoi filtrat și trimis la laborator pentru o prelucrare ulterioară.Filtrul nu trebuie să fie uscat sau congelat. Aceasta metoda de colectare este unică, deopotriva scalabila și eficienta, putand acoperi astfel suprafețe mari, de pe care se poate colecta chiar si cantități infime de ADN . M-Vac a fost testat de institutii de specialitate, universități, agenții de aplicare a legii, laboratoare și alte companii, toate confirmand eficienta acestuia.

Mai mult, in unele cazuri, victima unui viol poate face duș înainte de a solicita un examen medico-legal.În cazul în care victima a fost inconștienta în timpul violului, poate fi greu de indicat locul în care aceasta a suferit atacul. Tehnica tradițională de utilizare a tamponului este limitată la o mică suprafață, dar M-Vac poate explora mari regiuni ale corpului. De asemenea, daca locația salivei prelevate este cunoscuta, se poate oferi un potential rezultat prin utilizarea tamponului clasic. În cazul în care locația salivei este necunoscuta, doar M-Vac va fi eficient, datorita posibilitatii acestuia de a acoperi o arie mare de inspectie.

Facand click pe link-ul de mai jos, puteti vizualiza un video al University of California, Forensic Science Absolvent Program, Universitatea de Stat din Sacramento, California Clinic Training Medical Centre. URL: https://www.youtube.com/watch?v=6dBG9AAuVjA Exista o multime de dovezi de la utilizatori și din surse academice care evidentiaza un excelent raport eficienta / cost al sistemuluii M-VAC in anchetele pentru rezolvarea multor crime. Folosit alături de metodele tradiționale, Sistemul M-Vac oferă oportunități majore de recuperare a ADN-ului, în situațiile în care metodele tradiționale ar putea fi ineficiente.

Rezultatele oferite în cazurile clasate, ca și în cele dificile, cum ar fi crime și agresiuni sexuale sunt tot atat de relevante si încurajatoare.

Putem afirma fara rezerve ca „M-Vac” ofera fiecarui caz (clasat) o a doua șansă de rezolvare.

Exprimam multumirile noastre echipei de stiri a „CSI Equipment LTD”, partenerul si principalul nostru furnizor de materiale si echipamente de cercetare crimnalistica, reprezentata de Dl. Grahame Sandling, Business Editor, cu al carui acord am extras si tradus materialul de fata din newsletter-ul publicat pe site-ul http://www.csiequipment.com/

Echipa Event Just